Weer beschikbaar: Kopke Kerstport, ook lekker als het geen kerst is...
Wat is port eigenlijk voor drank?
Port is een zoete wijn die, net als alle andere wijn, ontstaat door druivensap te vergisten. Maar terwijl bij droge wijn de wijnmaker de gist zijn gang laat gaan totdat na een paar weken alle suikers vergist zijn, stopt de wijnmaker bij het maken van port het gistingsproces al na een paar dagen door gedestilleerde alcohol toe te voegen. Het alcoholgehalte, dat op dat moment pas een graad of drie of vier was, stijgt dan abrupt tot 20 graden. De gistcellen kunnen hier niet tegen en het gistingsproces stopt. In het mengsel van druivensap en toegevoegde alcohol zit dan nog veel druivensuiker die de gistcellen nog niet hebben kunnen omzetten. De port is geboren!
Ruby en tawny port
Als het vergistingsproces is gestopt wordt de wijn in vaten gedaan en daar blijft het dan twee jaar in zitten. De wijnmaker bekijkt vervolgens welke vaten wijn bevatten die beter op fles kan worden gebracht, en welke beter op vat verder kan rijpen. Vandaar dat gesproken wordt over flesrijpers, officiëel ruby genaamd, en vatrijpers, die tawny heten. Elk type port valt in één van deze twee categorieën, al worden de woorden "ruby" en "tawny" alleen op het etiket gezet bij de eenvoudigste soorten.
Het verschil tussen de basissoorten ruby en tawny is dat ruby (Engels voor "robijnrood") een fonkelend rode kleur heeft, en fruitiger en krachtiger is dan de tawny (Engels voor "taankleurig, geelbruin") die een lichtere kleur heeft, en zachter van smaak is. Standaard rubies en tawnies zijn altijd mengwijnen, zodat de kwaliteit door de jaren heen zoveel mogelijk hetzelfde kan blijven.
© 2024 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl