Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Kopke Colheita 1985

€ 62,25 (inclusief btw 21%)
Op voorraad
Omschrijving

Kopke Colheita 1985 - gebotteld in 

Kopke Colheita 1985 - gebotteld in 2010

Port kent in principe twee typen: de ports die op fles rijpen (de ruby ports) en de ports die op eikenhouten vaten rijpen (de tawny ports). De kwaliteiten lopen uiteen van goed maar eenvoudig tot ongelooflijk verfijnd en fluweelzacht.

De tawny ports hebben als eenvoudigste benaming "tawny port" op hun etiket. Het betreft smakelijk zoete port die wat lichter gekleurd is dan de ruby ports omdat door de lagering op eiken vaten de kleur steeds verder afneemt. Deze tawny ports rijpen meestal een jaar of drie, vier op vat voordat ze op fles worden gebracht.

Een stap hoger op de kwaliteitsladder zijn ports met een aanduiding van de gemiddelde leeftijd; het betreft ports die uit een mengsel van meerdere jaren bestaat. Zo is er naast "10 years old" (al sinds mensenheugenis zijn bijna alle namen in het Engels) ook ports die aangeven dat er 20 of 30 jaar oude port in zit, en er zijn zelfs een paar porthuizen die een 40 jaar oude port op de markt brengen. Het is te begrijpen dat deze ports prijzig zijn, want al het werk eraan is al lang geleden gedaan zonder dat de wijnboer er iets voor ontvangen heeft - tot het moment dat de fles verkocht wordt.  

Helemaal bovenaan de top van de houtgerijpte ports zijn ports die trots de naam "colheita" dragen, het Portugese woord voor "oogstjaar". Sommige oogstjaren zijn zó goed dat de wijnboer de beste wijn die van zijn percelen komst niet wil mengen met die van andere jaren. Hij bewaart die wijn gedurende vele jaren op eikenvat waar ze langzaam verder rijpen. Hoe beter de basisport van deze colheita's, des te langer kan de wijn doorrijpen (net zoals een top-Bordeaux aanzienlijk langer nodig heeft om volledig rijpe te worden dan een eenvoudiger Bordeaux). Als de wijnboer vindt dat de port volledig uitgerijpt is, wordt de port op fles gebracht. Het botteljaar wordt ook altijd bij een colheita-port vermeld (meestal met kleine cijfers op de achterkant) zodat de consument kan zien hoe lang de wijn op vat heeft gerijpt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.