Jacquesson Cuvée No 744.
Na de oogst worden de druiven ontsteeld, geperst en ondergaan op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde gisten, gevolgd door een malolactische gisting en een rijping op de lies (dode gistcellen). Deze basiswijn wordt aangevuld met reservewijnen uit verschillende oogstjaren, waarna na toevoeging van een mengsel van suiker en gist de wijn wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas en ontwikkelt de wijnen tonen van toast en brioche. Pas na een periode van 4 tot 4,5 jaar wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er een minimale dosage toegevoegd om aan de smaakaanduiding “extra brut” te voldoen. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.
Het basisjaar van de Cuvée No 744 is 2016. Deze cuvée is zeer complex en krachtig, met een kenmerkende mineraliteit en ziltigheid. De dosage is niet hoger dan 0,75 g/l, maar toch heeft de wijn door het rijpe fruit een volle, rijke smaak omdat ze minimaal 4,5 jaar rijpt op fles. Vooral de Pinot Noir zorgt in deze cuvée voor stevigheid en elegante vlezigheid. Een tikkeltje oxidatief in de neus, heel karakteristiek voor de stijl van de gebroeders Jacquesson. Bijenwas, bloemen, brioche en honing completeren het frisse fruit. De afdronk is lang en intens.
© 2024 www.wijnprof.nl - Powered by Shoppagina.nl